Stemtip

Op dit moment is slechts 31 procent van de Tweede Kamerleden vrouw. Om hier met je stem verandering teweeg te brengen, is het belangrijk dat je slim stemt. Veel kiezers stemmen op de eerste vrouw op de lijst. Dat is sympathiek, maar helpt vaak niet om meer vrouwen de politiek in te krijgen. Die vrouw komt namelijk dankzij haar hoge plek op de lijst vaak ook zónder jouw voorkeursstem al in de politiek.

Stem daarom op vrouwen die op basis van de peilingen* misschien niet verkozen worden. Juist die vrouwen hebben jouw voorkeursstem nodig. Een voorbeeld: stel dat een partij volgens de peilingen 5 zetels krijgt, stem dan vanaf vrouw nummer 5. 

Via deze tactiek werden er sinds 2017 al meer dan 150 extra vrouwen verkozen, van Gemeenteraad tot Europees Parlement.

In beeld

Stemhulp

Hieronder vind je de Stemhulp voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2019. De Stemhulp voor de Tweede Kamerverkiezingen staat vanaf 1 februari 2021 online.

Stap 1: Klik op een partij, en maak kennis met de vrouwelijke kandidaten.
Stap 2: Stem op een vrouw, lager op de lijst dan de peiling (blauwe stippellijn) aangeeft*.

* Staat er direct boven de stippellijn ook een vrouw? Dan kan ook zij jouw voorkeurstem gebruiken. Geen stippellijn? Dan zijn er van deze partij geen peilingen of staat de partij gepeild op 0 zetels. Laat je hierdoor niet beïnvloeden; peilingen zijn nooit geheel correct.


X